Κώστας Σβόλης: «Συνεργασία, βάση στον άνθρωπο, στην κοινωνική συνοχή, όχι στον κομματικό μανδύα»

Ενωτικός, ξεκάθαρος και με όραμα και πρόγραμμα για το μέλλον εμφανίστηκε ο Κώστας Σβόλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων στα Παλαιά Σφαγεία. Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για την εκλογή τους. Να ευχηθούμε να έχουν καλό έργο. Προφανώς θα είμαστε δίπλα τους όπου κρίνουμε ότι ωφελούν τον τόπο και θα είμαστε απέναντι όπου κρίνουμε ότι δεν οδηγούν στη σωστή πορεία οι απόψεις και οι θέσεις που θα διατυπώνουν. Εχουμε πέντε χρόνια μπροστά μας, τα οποία για εμάς είναι κρίσιμα, όχι γιατί είθισται να λέμε ότι τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα, αλλά γιατί εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Θέλουμε πρωτίστως να δώσουμε βάση – όχι προσχηματικά, αλλά με πράξεις – στον άνθρωπο. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή. Αντιλαμβάνομαι ότι αν έχεις επαναστατικές ιδέες, πρέπει να απεμπολήσεις ιδέες σου για να κάνεις κοινωνική πολιτική. Θέλω, όμως, να πιστέψετε ότι εμείς θα σας βοηθήσουμε και θα σας κατευθύνουμε σε αυτήν την πορεία».

«Εχουμε μπροστά μας θέματα πολλά. Θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Ολοι τα ξέρουμε, καθαριότητα, απορρίματα, αποχέτευση, κυκλοφοριακό, ύδρευση. Υπάρχει το σοβαρό θέμα με το νερό που για εμάς είναι δημόσιο αγαθό. Το έχουμε πει πολλάκις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να δούμε με προσοχή τις σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Εχουμε θέματα όπως το ενεργειακό και η κλιματική αλλαγή και πρέπει να πράξουμε έτσι ώστε να έχουμε έργα προσαρμογής για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Εκκλησία, με το Πανεπιστήμιο, με την εκπαιδευτική κοινότητα, με φορείς και να κοιτάξουμε κυρίως, τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον επισκέπτη, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον επιστήμονα. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε όλους».

«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια κάποια μεγάλα έργα θα τελειώσουν και κάποια μεγάλα έργα θα αρχίσουν. Θέλω να πιστεύω ότι ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος θα τελειώσει και ότι θα ακούσουμε το τραίνο να σφυρίζει. Σε ό,τι αφορά το τραίνο πρέπει όλοι μας να συγκλίνουμε, να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και εμμονές και να θυμηθούμε ότι η Κυβέρνηση, διά στόματος του προηγούμενου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, είχε δεσμευτεί για 5,2χλμ. υπογειοποίησης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα έχουμε. Κι αν μπορούμε και κάτι παραπάνω, ακόμη καλύτερα».

«Αν θέλουμε να έχουμε μια καλή πορεία ως Δήμος μέσα στην επόμενη 5ετία, πρέπει να πορευτούμε με ήθος και εντιμότητα, με διάθεση προσφοράς, με ανιδιοτέλεια, στοχεύοντας πάντα όχι στο ίδιον, αλλά στο κοινωνικό όφελος. Θέλω να ζητήσω από όλες τις παρατάξεις να μην είναι κομματικές, να βγάλουμε τον κομματικό μας μανδύα. Να σκεφτόμαστε με βάση τη λογική και το συμφέρον του πολίτη. Εγώ δεν πιστεύω στους πολιτικούς των καλών προθέσεων. Εγώ πιστεύω στους πολιτικούς που παράγουν χρήσιμο έργο και λαμβάνουν καλές αποφάσεις. Ευελπιστώ ότι όλοι, ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή, οι σύμβουλοι και οι τοπικές κοινότητες, θα παράξουν χρήσιμο έργο την επόμενη 5ετία. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα έχουμε κοινό στόχο. Δεν είμαι ουτοπιστής, άρα δεν θα ευχηθώ στον Δήμαρχο να μη χρειαστεί να με ακούσει τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Δήμαρχος θα με ακούσει τελικά πολλές φορές. Θα είμαι δίπλα και απέναντι όποτε χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Στόχος μας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού να πάει εκεί που πρέπει. Με πράξεις, με προοπτική και με έργα. Αυτήν τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, δυστυχώς, έχει απαξιωθεί. Είναι μοχλός για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Με συνεργασία με την Περιφέρεια και το Κράτος και πάντα με διεκδίκηση όλων όσων δικαιούμεθα. Και τέλος θέλω να πω μια κουβέντα για όλους τους αιρετούς: Το ”καλώς άρχειν” δεν είναι τώρα πια δικαίωμα, τελείωσαν οι εκλογές, είναι ιερή υποχρέωση προς όλους. Ευχαριστώ θερμά το προσωπικό του Δήμου για τη συνεργασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Εύχομαι καλή πορεία σε όλους μας, καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά με υγεία και προκοπή στον τόπο μας!».