Μια άποψη μερικά 24ωρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη…

Επιλέξαμε αυτές τις τέσσερις ημέρες, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τη σιωπή. Δικαίωμα να ομιλούν είχαν και έχουν, κυρίως, τα θύματα και οι συγγενείς νεκρών και τραυματιών. Εκτός από τα αυτονόητα συλλυπητήρια εκφράζουμε την ευχή η διερεύνηση και η διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος να αποδώσουν την οποιαδήποτε ευθύνη σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Μείζονος όμως σημασίας είναι το πολιτικό σύστημα να φροντίσει για την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων. Η εμπειρία από άλλου είδους τραγωδίες έχει αποδείξει ότι πολλές φορές ξεχνιούνται μετά από λίγες εβδομάδες. Οφείλουμε, ως κράτος, να ανασυντάξουμε τον δημόσιο τομέα κυρίως προς το επίπεδο της ευελιξίας και της άμεσης αποδοτικότητας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Άλλωστε αυτό αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της covid-19 πανδημίας που αποδείχτηκε η χρησιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Δύο μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση. Η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Και για τα δύο αυτά φέρει την ευθύνη αντιμετώπισής τους ο νομοθέτης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται πολλά χρόνια από τη διακήρυξη μέχρι τη συμβασιοποίηση και την παράδοση μιας εργολαβίας. Δεν είναι λογικό να ακούγεται ότι συστήματα ασφαλείας έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί πολλά χρόνια πριν. Όταν θα φθάσουν στο κατώφλι της δικαιοσύνης η ίδια η νομοθεσία θα απαλλάξει πολλούς από τις ευθύνες τους.
Έργα που αφορούν την ασφάλεια θα έπρεπε να έχουν άμεσους τρόπους χρηματοδότησης και ταχύτατους ρυθμούς εκτέλεσης. Η κεντρική διοίκηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές είναι έρμαια γραφειοκρατικών διαδικασιών με αποτέλεσμα αδυναμία εκτέλεσης έργων παρά την όποια καλή διάθεση των διοικούντων.
Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανασυνταχθεί και να αναζητήσει λύσεις για τη δημόσια ασφάλεια. Άμεσα και αποτελεσματικά.