Οι καίριες παρεμβάσεις των μελών μας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πολλές οι επίκαιρες ερωτήσεις-παρεμβάσεις που τέθηκαν στη σημερινή (27/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας. Η Μάχη Σιώρου και ο Φίλιππος Οικονόμου στάθηκαν στους συμβασιούχους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και ο Κωνσταντίνος Βάσσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας, ενώ υπήρξε κι ερώτημα από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ακταίου Αντώνη Γιαννακόπουλο για προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα στο έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις μας:

ΜΑΧΗ ΣΙΩΡΟΥ

«Όπως σας είναι ήδη γνωστό, εκατοντάδες είναι οι πολίτες που εργάζονται στον Δήμο Πατρέων ως συμβασιούχοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και οι οποίοι ταλαιπωρούνται σε αλλεπάλληλες δικαστικές διαδικασίες, ζητώντας την μετατροπή των συμβάσεών τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων τάσσεται διαρκώς υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων, γνωρίζοντας και τη σημαντική έλλειψη μονίμου προσωπικού στον Δήμο, η Δημοτική Αρχή εμφανίζει μία αμφίσημη ή και αρνητική στάση. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή, εμφανώς αντιτάχθηκε στη βούληση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς άλλα είχε ψηφίσει το Συμβούλιο και άλλα υποστηρίξατε εσείς στο δικαστήριο.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Δήμος Πατρέων πάσχει σε προσωπικό με έλλειμμα χιλίων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία πολλών τμημάτων, τη μη καλή εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μη ολοκλήρωση έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων της Κοινωφελούς, αποτέλεσαν και αποτελούν τη μοναδική προσωρινή αποτελεσματική εναλλακτική λύση που έχουμε διαθέσιμη.

Στο άμεσο μέλλον θα εκδικασθούν αιτήματα των εν λόγω εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Θα θέλαμε, λοιπόν, κ. Δήμαρχε απλά και ξεκάθαρα, να μας πείτε ποια είναι η θέση σας και η θέση της δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είστε υπέρ ή κατά των αιτημάτων των συμβασιούχων; Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στηρίζει ή όχι την προσπάθειά τους για ένα σταθερό και ασφαλές εργασιακό μέλλον; Θα έχετε εσείς και η Νομική Υπηρεσία την ίδια θέση για όλους;».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΣΗΣ

«Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας ταλανίζει τους συμπολίτες μας εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει η έλλειψη σημαντικού αριθμού χώρων στάθμευσης, η έλλειψη φύλαξης και διασύνδεσης των υπαρχόντων μεγάλων χώρων στάθμευσης με το κέντρο της πόλης, η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ελέγχει και να επιλύει προβλήματα  λόγω απουσίας Δημοτικής Αστυνομίας και ταυτόχρονα  είμαστε σε αναμονή για το έργο της πεζοδρόμησης της οδού Μαιζώνος.

Σημειώνεται ότι μελέτες μεταφορών και κυκλοφορίας,  όπως η μελέτη Δοξιάδη, εκπονήθηκαν προ πολλών ετών με δεδομένα που δεν ισχύουν στη σημερινή πραγματικότητα.

Παράλληλα, σε περιοχές όπου εξελίσσονται έργα ανάπλασης, όπως η περιοχή Προσφυγικών, μειώνονται οι παρόδιες θέσεις στάθμευσης και δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα.

Παρακαλώ όπως μας απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα:

Θα προχωρήσετε στην αντιδρόμηση της οδού Κανακάρη και άλλων οδών και αν ναι βάσει ποιων μελετών;

Τι μέτρα θα λάβετε για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Προσφυγικών;

Τι σκοπεύετε να πράξετε για το θέμα της έλλειψης των χώρων στάθμευσης παρά και εκτός οδού;».

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Όπως σας είναι ήδη γνωστό, οι συμπολίτες μας που εργάζονται στον Δήμο Πατρέων ως συμβασιούχοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ταλαιπωρούνται με αλλεπάλληλες δικαστικές διαδικασίες, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Οι ίδιοι εργαζόμενοι έχουν στραφεί ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων διεκδικώντας τις νόμιμες αποδοχές τους δεδομένου ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου αλλά αμείβονταν μόνο με το ποσό των 550,00ευρώ (που δινόταν αρχικά μέσω του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ) και όχι με βάση την παρασχεθείσα εργασία τους κατά ειδικότητα, θέση, προϋπηρεσία και ωράριο.

Το 2019 με έγγραφο του κ.Πλέσσα προς τον πληρεξούσιο τότε δικηγόρο των εργαζομένων αναγνωρίζατε το δικαίωμα τους στις νόμιμες αποδοχές τους πλην όμως δεν μπορούσατε επακριβώς να τις υπολογίσετε τη δεδομένη εκείνη στιγμή.

Στις 17-05-2022 προσήλθατε ενώπιον του Ειρηνοδικείου Πατρών και συνομολογήσατε το περιεχόμενο της αγωγής που είχαν καταθέσει 280 περίπου εργαζόμενοι και διεκδικούσαν τη διαφορά των αποδοχών τους δηλώνοντας μεταξύ άλλων  «…θέλουμε να είναι μόνιμοι …… πρέπει να πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο…….». Η με αριθμό 352/2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών έκανε δεκτή την αγωγή αυτή και επιδίκασε στους εργαζομένους τα ποσά που ο καθένας απαιτούσε.

Στις 07.07.2022 συζητήθηκε ενώπιον του ιδίου δικαστηρίου αγωγή 61 εργαζομένων (που είχαν «αποσχισθεί» από την ομάδα των ως άνω 280 εργαζομένων) με το ίδιο αίτημα και την ίδια ιστορική και νομική βάση πλην όμως δεν παρουσιαστήκατε στο δικαστήριο να στηρίξετε του εργαζόμενους αυτούς. Προσήλθε ο κ.Ασπράγκαθος ο οποίος ΔΕΝ συνομολόγησε, όπως εσείς, το περιεχόμενο της αγωγής τους παρόλο που αυτή δεν διέφερε σε τίποτα από την αγωγή, το περιεχόμενο της οποίας συνομολογήσατε εσείς την 17-05-2022. Με την  αριθμό 82/2023 απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών απορρίφθηκε η αγωγή των εργαζομένων αυτών.

Στις 2.4.2024 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών εκδικάζεται η έφεση που άσκησε ο Δήμος κατά της με αριθμό 352/2022 απόφασης του Ειρηνοδικείου Πατρών και η έφεση που άσκησαν οι 61 εργαζόμενοι κατά της με αριθμό 82/2023 απόφασης του ιδίου δικαστηρίου.

Θα θέλαμε, λοιπόν, κ. Δήμαρχε απλά και ξεκάθαρα, να μας πείτε:

  1. Στηρίζετε με τον ίδιο τρόπο τους 61 εργαζόμενους όπως και τους υπόλοιπους 280;;; Γιατί διαφοροποιήσατε τη στάση σας ενώπιον του Ειρηνοδικείου Πατρών εις βάρος των 61 αυτών εργαζόμενων;;;
  2. Ποιά στάση θα κρατήσετε στις 02.04.2024 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών όπου εκδικάζονται οι ως άνω εφέσεις;;; Θα είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους;;
  3. Θα υποστηρίξετε το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για επιδίκαση σε αυτούς των νόμιμων αποδοχών τους, όπως ήδη τις έχετε αναγνωρίσει με το με αριθμό πρωτ.140/6-2-2019 έγγραφο του κ.Πλέσσα;».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του Δήμου, όσο και της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργούνται επί της οδού Καλλιθέας, παράλληλη της σιδηροδρομικής γραμμής εντός του οικισμού της κοινότητας Ακταίου, ύστερα από βροχοπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά εντείνονται γιατί δεν υπάρχει καμία αντιπλημμυρικά μέριμνα τόσο από την κατασκευάστρια εταιρεία, όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς με αποτέλεσμα οι παρακείμενες περιουσίες (μόνιμες κατοικίες δημοτών και όχι μόνο) να έχουν υποστεί επανειλημμένα σημαντικές ζημιές. Στο παρελθόν το προηγούμενο συμβούλιο της κοινότητας έχει θέση υπόψιν σας το πρόβλημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια λύση, αλλά ούτε και έχει γίνει και κάποια παρέμβαση που θα μπορούσε να προστατέψει τις πιο πάνω περιουσίες από τα φαινόμενα αυτά. Παρακαλώ πολύ για τις άμεσες ενέργειες σας, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη αυτών των φαινομένων, μιας και από ότι φαίνεται τα έργα της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν βαλτώσει και είναι άγνωστο το πότε αυτά θα ολοκληρωθούν. Αναμένουμε, το Συμβούλιο αλλά και οι δημότες της κοινότητας Ακταίου τις ενέργειες σας. Στη διάθεση σας φωτογραφίες από τις οικίες των δημοτών με τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι προηγούμενη αλληλογραφία προς εσάς».