Ολη η ομιλία του Κώστα Σβόλη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αγίου Νικολάου

Αναλυτικά όλη ομιλία του Κώστα Σβόλη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αγίου Νικολάου:

Συμπολίτισσες και συμπολίτες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεχή σας παρουσία δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας. Μας στηρίξατε από το  2019 και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που αποφασίσαμε να δώσουμε το παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές  του 2023.

Θέλω να πω όμως και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη»  και ιδιαίτερα τον Νίκο Παπαδημάτο για την τιμητική τους επιλογή να είμαι επικεφαλής και σήμερα υποψήφιος Δήμαρχος.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού μας για την προσπάθειά τους και για τη βοήθειά τους τόσο σε εμένα προσωπικά όσο και στην παράταξη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου που υπερέβαλλαν  εαυτόν όλο αυτό το διάστημα.

Στο σημείο αυτό να συγχαρώ και τον  Περιφερειάρχη μας Νεκτάριο Φαρμάκη για την επανεκλογή του αλλά και για τα όσα έχει προσφέρει στην περιοχή μας. Θα είμαστε καλοί συνομιλητές αλλά και διεκδικητικοί για το κοινωνικό όφελος.

Η αυτοδιοίκηση έχει ιστορία. Οφείλουμε να εξάρουμε το έργο των πρώην Δημάρχων Ιωάννη Δημαρά, Ανδρέα Φούρα, Ανδρέα Καράβολα και Ευάγγελου Φλωράτου για το πολύτιμο έργο τους στην πόλη μας.  Ταυτόχρονα να καταδικάσουμε την απαξιωτική συμπεριφορά του σημερινού Δημάρχου προς το πρόσωπό τους. Η ιστορία δεν διαγράφεται όσο και αν προσπαθεί η σημερινή δημοτική αρχή.

Θα ήθελα να κάνω μία αποτίμηση  των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Η σημερινή Δημοτική Αρχή σημείωσε  περίπου το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές του 2019,  κατάτι λιγότερο, με περίπου όμως 6000 ψήφους λιγότερους. Απεναντίας εμείς αυξήσαμε κατά πολύ  το ποσοστό μας με πολλές χιλιάδες ψήφους περισσότερους. Είμαστε σε ανοδική πορεία και είναι σε κάθοδο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον επικεφαλής του σπιράλ Πέτρο Ψωμά και όλη τη παράταξη για την πλήρη στήριξη που μας παρέχουν. Θέλω όμως και να ευχαριστήσω και τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που κατά εκατοντάδες μας στηρίζουν. Άλλωστε η πλειοψηφία των Πατρινών τάχθηκε υπέρ της αλλαγής και κατά της σημερινής δημοτικής αρχής. Θέλω να ευχαριστήσω και όσους έχουν βαριά ιστορία τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή που τάχθηκαν ανοικτά μαζί μας. Θα είμαι ο εγγυητής της ενότητας. Δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές γραμμές.  Θα είμαστε δημοτική αρχή όλων των Πατρινών. Μακριά από κόμματα και ιδεολογίες. Μόνο με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και έχοντας ως όπλα το ήθος,  την κοινή λογική, τη συνέργεια αλλά και τη  διεκδίκηση. Δεν ισχυρίζομαι ότι   είμαστε παντογνώστες. Δεν διεκδικούμε το θέσφατο. Τα προγράμματα των δύο  παρατάξεων «Σπιράλ» και «Πάτρα  σπουδαία  και πάλι» θα συμπληρώσουν το δικό μας πρόγραμμα. Θα αξιοποιήσουμε  πρόσωπα και ιδέες.

KOSTAS SINIS

Φίλες και φίλοι έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε την πόλη μας. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν τον κατήφορο αλλά δεν θα το επιτρέψουμε. Την Κυριακή θα λάβουν το μήνυμα ότι η εσωστρέφεια και η ιδεοληψία τελειώνει. Η πόλη μας δεν αντέχει και άλλη πενταετία με χαμένες ευκαιρίες. Θέλουμε την Πάτρα του Αγίου Ανδρέα, της ευημερίας και της προόδου, της εξωστρέφειας, του πολιτισμού, της Αχάια Κλάους, του καρναβαλιού, της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και των Πανεπιστημίων.

Θέλουμε μια πόλη φιλική προς τον Πατρινό  κάτοικο και ελκυστική προς τον επισκέπτη. Θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Θέλουμε να έχουμε καθαρή πόλη, καθαρά συντριβάνια, καθαρές πλατείες, παιδικές χαρές. Απαιτείται   καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Επειδή ακούγονται πολλά ξεκαθαρίζω ότι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Θέλω να εγκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Θέλουμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό. Με φυλασσόμενα πάρκινγκ, με mini bus που να σε μεταφέρουν άμεσα στο κέντρο της πόλης, με έλεγχο της κυκλοφορίας,  για τον οποίον θα κινηθούμε προς τη σύσταση της δημοτικής  αστυνομίας. Για εμάς η δημοτική αστυνομία  αποτελεί εργαλείο  ευταξίας  και ευνομίας  αλλά και ταυτόχρονα δημιουργεί και αίσθημα ασφάλειας. Και να μη ξεχνάμε ότι είναι και θέσεις εργασίας. Σύγχρονος και ασφαλής ποδηλατόδρομος, όχι σαν τον σημερινό στον οποίον ελλοχεύει πάντα κίνδυνος ατυχήματος.

Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τα απορρίμματα. Προτείνουμε την οικιακή κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και τις κινητές  μονάδες, τα κινητά πράσινα σημεία. Ταυτόχρονα,  έξυπνες λύσεις όπως το έξυπνο σύστημα διαχείρισης των κάδων απορριμμάτων.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι εν έτει 2023 είναι απαράδεκτο πολλές περιοχές της πόλης μας να μην είναι συνδεδεμένες με τον βιολογικό καθαρισμό. Και να υπάρχουν περιοχές που δεν προβλέπεται ακόμα η κεντρική σύνδεση τους.

Θέλουμε τη σύσταση διαδημοτικού φορέα για τη διαχείριση του ύδατος του φράγματος Πείρου Παραπείρου. Η δημοτική Αρχή αγνόησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τελικά το φράγμα κατέληξε σε ιδιώτη. Θέλουμε τη διαχείριση να την έχουμε εμείς  και κανένας άλλος. Δεν είναι δυνατόν να παρατηρείται λειψυδρία σε περιοχές όπως  η Κρήνη και το Άνω Καστρίτσι.

Θέλουμε χώρους πρασίνου και χώρους  για αθλοπαιδιές και θα παρακαλούσα τον Δήμαρχο να βιντεοσκοπεί τον εαυτόν του σε χώρους που παρατηρείται η πλήρης  εγκατάλειψη. Θα χρηματοδοτήσουμε  τόσο τα αθλητικά σωματεία  όσο και τους  πολιτιστικούς  συλλόγους  δίκαια και ισομερώς.

Θέλουμε την ενεργειακή μας αυτονομία. Θέλουμε να επωφεληθούμε από την ενεργειακή κοινότητα της περιφέρειας. Θέλουμε φθηνή ενέργεια για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Θέλουμε τον ήλιο και τον αέρα για να μειώσουμε τα ενεργειακά έξοδα. Θέλουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ακτές μας. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα.

Εκτός όμως της καθημερινότητας οφείλουμε να αναπτύξουμε την πόλη μας. Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας με την οποία ανακάμπτουμε είναι ο τουρισμός. Θα συστήσουμε αντιδημαρχία τουρισμού. Θέλουμε να προσελκύσουμε τους επισκέπτες , θέλουμε να βοηθήσουμε την εστίαση, τους ξενοδόχους και όσους ωφελούνται από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Θέλουμε να αυξήσουμε το εισόδημα του πατρινού πολίτη.

KOSTAS SINIS

Τα σχέδιά μας:

 • Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και μεγάλων σκαφών αναψυχής. Σύμφωνα με στοιχεία, από τον Ισθμό της Κορίνθου υπάρχουν ετησίως περίπου 2.500 διελεύσεις τουριστικών σκαφών. Από τον Ισθμό έως την Πάτρα, δεν υπάρχουν στην ακτογραμμή της Πελοποννήσου λιμενίσκοι για εσωτερικό τουρισμό και δυνατότητα υποδοχής σκαφών βυθίσματος άνω των 1.85 μέτρων (90% των ιστιοπλοϊκών και των motorsailer). Άρα λιμάνι καταφυγής είναι μόνο η Πάτρα πριν την έξοδο προς Ιόνιο – Αδριατική. Ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο τουρισμός γιώτινγκ (Yachting) θα είναι στην προτεραιότητά μας. Ταυτόχρονα η κατασκευή Ενυδρείου και Μουσείου Θαλάσσης στο παραλιακό μέτωπο θα αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών.
 • Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Πάτρας με τα Ιόνια Νησιά. Η λειτουργία υδατοδρομίου στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Πατρών.
 • Η περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Αράξου και της άμεσης διασύνδεσης με την πόλη μας. Δεδομένου της κατασκευής της Νέας Εθνικής Πατρών – Πύργου, στην οποία προβλέπεται σύγχρονη σύνδεση με το αεροδρόμιο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη αν γίνουν οι σωστές κινήσεις.
 • Η διασύνδεση της πόλης μας με την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και τα Καλάβρυτα πού  κατέχουν υψηλές θέσεις  προτίμησης από  Έλληνες  και ξένους  τουρίστες.
 • Η ανάπτυξη θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ήδη, παράγει σημαντικό έργο. Οφείλουμε να συνδράμουμε με στόχο την ανάδειξη της θρησκευτικής μας κληρονομιάς και τη γνωριμία με τα προπύργια της Ελληνορθόδοξης παράδοσης.
 • Η διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού. Το υψηλό επίπεδο των Πανεπιστημιακών μας δασκάλων εγγυάται τεράστιο όφελος από τη συνεργασία μαζί τους. Η κατασκευή σύγχρονου συνεδριακού κέντρου θεωρείται απαραίτητη.
 • Η ανάδειξη πολιτιστικού τουρισμού με την προβολή όλων των πολιτιστικών μας μνημείων. Η Πάτρα πρέπει να αναδείξει την πολιτιστική της ιστορία. Το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος, ο χορός, οι τέχνες και οι άνθρωποι που προσφέρουν στον πολιτισμό πρέπει να βρουν  πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.
 • Το καρναβάλι μας πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη και να αποτελέσει εργαλείο εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Αποτελεί εμβληματικό πολιτιστικό γεγονός, με πολυσχιδή χαρακτήρα σε ότι αφορά τις μορφές της τέχνης και μεγάλη συμβολή
  στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και στην αύξηση του οφέλους για την τοπική κοινωνία
  και οικονομία.
 • Η ενθάρρυνση αθλητικού τουρισμού με αθλητικά δρώμενα που έχουν τη μορφή είτε του τουρισμού αθλητικών διοργανώσεων είτε τη μορφή αθλητικής αναψυχής. Το φυσικό μας περιβάλλον είναι ιδανικό για τον εναλλακτικό τουρισμό . Το Παναχαϊκό Όρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις ακμάζουσες «βιομηχανίες» παγκοσμίως και δυστυχώς στην πόλη μας δεν τυγχάνει της προσοχής που του αξίζει. Με εγκαταστάσεις όπως το Παμπελοποννησιακό στάδιο, το Ολυμπιακών προδιαγραφών κολυμβητήριο, το καταδυτήριο του Πεπανός , το στάδιο Τόφαλος και πλήθος άλλων η πόλη θα έπρεπε να φιλοξενεί τουλάχιστον 6-8 μεγάλες διοργανώσεις ετησίως.
 • Η εκμετάλλευση των υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών που παρέχεται στην περιοχή μας. Ο ιατρικός τουρισμός οφείλει να έχει τη θέση που του αρμόζει.
 • Ο τουρισμός υπαίθρου (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, οινοτουρισμός). Η τουριστική αλλά και η επιχειρηματική αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου Παραπείρου. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
 • Η σύνδεση Κάτω και Άνω Πόλης  με τελεφερίκ που θα προσδώσει ομορφιά αλλά και ευκολία στη μετακίνηση. Να θυμίσουμε ότι υπήρχε πρόταση για σύνδεση της πόλης με το Μυκηναϊκό Πάρκο της Βούντενης με τελεφερίκ.
 • Η αστική αναμόρφωση της πόλης μας (πλατείες, πεζοδρομήσεις, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, σκάλες) που θα δώσει το στίγμα της αστικής βιωσιμότητας.
 • KOSTAS SINIS

Επισκέψιμα σημεία της πόλης μας: Εκκλησία Αγίου Ανδρέα, Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας,  Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Στέγη Γραμμάτων και Τέχνης «Κωστής Παλαμάς», Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης, Κάστρο Πατρών, Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πατρών, Σκάλες Αγίου Νικολάου, Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Παντανάσσης και Τριών Ναυάρχων, Οινοποιείο Αχάια Κλάους, Δημοτικό θέατρο Απόλλων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ρωμαϊκή Γέφυρα Πατρών, Δασύλλιο, Παλαιά Σφαγεία, κ.α..

Οι καινοτόμες  λύσεις θα διευκολύνουν τον πολίτη στα πλαίσια της έξυπνης πόλης. Διευκόλυνση στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, πράσινες μετακινήσεις, δωρεάν internet, χρήση του 5G.

Ενίσχυση του επιχειρείν και της έρευνας. Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Τα μεγάλα έργα υποδομής μας απασχολούν ιδιαίτερα, με σημαντικότερο έργο για την πόλη μας, με δεδομένο ότι η Πατρών Πύργου έχει ήδη δρομολογηθεί, τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με την Αθήνα αλλά και τη βιομηχανική περιοχή. Το τρένο έπρεπε ήδη να έχει έρθει. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Να ξεκινήσει άμεσα διεκδικώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα περαιτέρω υπογειοποίησης και της προσαρμογής της   επίγειας γραμμής  να είναι φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τασσόμαστε υπέρ της παραχώρησης και εκμετάλλευσης του Ρηγανόκαμπου, ως πολυχώρος πολιτισμού, αθλητισμού και συνεδριακού κέντρου.

Καλά είναι τα έργα καλές οι υποδομές όμως οφείλουμε να ασκήσουμε πολιτική με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο. Θα πρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας οι οποίοι και θα ενισχυθούν. Θα ενισχύσουμε τους άπορους μαθητές με το δεκατιανό που καταργήθηκε. Θέλουμε δημοτική τραπεζαρία για τα δημοτικά συσσίτια. Θα ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες. Θέλουμε δημοτικό βρεφοκομείο. Ήταν η πρότασή μας για το 409 στρατιωτικό νοσοκομείο. Θέλουμε δημοτικά ιατρεία με παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θα στοχεύσουμε στην ψυχική υγεία. Στα παιδιά, στους  ηλικιωμένους και κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από άνοια. Χρειαζόμαστε μονάδα ημερήσιας φροντίδας για άτομα με άνοια. Θα είμαστε κοντά στα ΑΜΕΑ.

Θέλουμε να φροντίσουμε τα αδέσποτα. Περισσότερα από 500.000 ευρώ θα χορηγηθούν από το κράτος για τον σκοπό αυτόν. Θα απορροφήσουμε τα χρήματα για την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής.

Θέλουμε να απαντήσουμε στην προπαγάνδα και στα ψεύδη. Θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε όσους απασχολούνται με τα προγράμματα κοινής  ωφέλειας. Η σημερινή  δημοτική αρχή στάθηκε απέναντί τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε. Όπως θα στηρίξουμε και τους 210 εργαζόμενους του Καζίνο.

Δεν είμαι υπέρ  των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών του Δήμου. Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά είμαι υπέρ της παραχώρησης των δημόσιων τουριστικών ακινήτων.

Δεν θα προχωρήσουμε σε αύξηση των δημοτικών τελών. Απεναντίας θα τα μειώσουμε σε κάποιες περιοχές που αδικούνται.

Ακούμε για δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πόλη μας. Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι οι δεξαμενές θα είναι στην βιομηχανική περιοχή, στην ΒΙΠΕ.

Είμαστε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας με μοριοδότηση και αξιολόγηση.

Είμαστε υπέρ της συνεργασίας τόσο με την περιφέρεια όσο και με το κεντρικό κράτος. Θέλουμε να απορροφήσουμε τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Θέλουμε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Πάντα προστατεύοντας το συμφέρον της πόλης μας. Με διαφάνεια και χωρίς απευθείας αναθέσεις που δεν θα γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όραμά μου η σύνδεση άνω και κάτω πόλης με τελεφερίκ, ο παραλιακός οδικός άξονας που να συνδέει τα Καμίνια και τη Ροδινή, η δημιουργία tram train που να συνδέει το τρένο με τις συνοικίες της Πάτρας και κάποτε πρέπει να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο οδικό άξονα Πάτρα Τρίπολη.

Με συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, με συνεργασία με συλλόγους, φορείς και σωματεία, με συνεργασία με όλους τους πολίτες και με ευήκοα ώτα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις.

Με σύνθημα ενότητα, με σύνθημα το κόμμα είναι  η πόλη μας, με σύνθημα ότι την Κυριακή  πάμε όλοι στην κάλπη σας ζητώ να μας ψηφίσετε γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε οι πιο κατάλληλοι και ωφέλιμοι για τον τόπο μας.

Αλλάζουμε την πόλη μας, συμπορευόμαστε και ενωτικά δημιουργούμε. 15 Οκτωβρίου η πόλη αλλάζει κατεύθυνση. Αφήνει πίσω της την εσωστρέφεια και τη μιζέρια και αναζητούμε την ευημερία.   Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.