Παρέμβαση για εξαρτήσεις και Κέντρα Πρόληψης

Ο Κώστας Σβόλης προχώρησε σε τοποθέτηση-παρέμβαση για την πρόληψη των εξαρτήσεων, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα οποία ενεπλάκησαν και μαθητές. Αναλυτικά όσα δηλώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων: «Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από έκπτωση ηθικών αξιών, από ασημαντότητα, από ανομία και παραβατικότητα. Αντίδοτο μπορούν να αποτελέσουν η οικογένεια, η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, στο επίπεδο κρατικής και αυτοδιοικητικής παρέμβασης. Είναι οι πυλώνες που πρέπει να ενισχυθούν με σύγχρονες αντιλήψεις και πράξεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται με τις διαχρονικές αξίες της ελληνικής κοινωνίας.
Τα πρόσφατα γεγονότα που ακούσαμε και διαβάσαμε για την εμπλοκή μαθητών με ναρκωτικές ουσίες σε σχολείο της πόλης μας, στο οποίο φέρεται ότι συνέβησαν αξιόποινες πράξεις, προσβάλλουν την κοινωνία μας που συχνά κομπορρημονούμε ότι εξελίσσεται. Αλλά ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή κατευθύνεται σε λάθος δρόμο.
Οι εξαρτήσεις αποτελούν μάστιγα, κυρίως, για τη νεολαία μας και οφείλουμε να αντιδράσουμε όχι μόνο στο πλαίσιο της καταστολής αλλά και της πρόληψης. Καλά και χρήσιμα τα έργα και οι υποδομές, τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οι υποσχέσεις, αλλά τελικά άμεση στήριξη χρειάζεται πρωτίστως ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ο άνθρωπος. Τουλάχιστον, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ας προσπαθήσουμε, στο πλαίσιο της πρόληψης και της προαγωγής υγείας, να αποδείξουμε ότι η πρόληψη αφορά όλους μας, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή στηρίζοντας, κυρίως, τον θεσμό της οικογένειας.
Ας αντιληφθούμε ότι δεν αποτελεί πρόοδο η ταύτιση της ελευθερίας και δημοκρατίας με την παραβατικότητα και τον ανεξέλεγκτο και άκρατο εκμοντερνισμό. Η έλλειψη παιδείας, η απουσία ήθους, αξιών και ιδανικών είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα στη σύγχρονη εποχή όχι μόνο στο πεδίο των συμβάντων αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται κάποιοι την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Η πρόληψη των διαφόρων εξαρτήσεων απαιτεί συνεργασίες και ας σταθούμε άπαντες αρωγοί στην προσπάθεια των φορέων που έχουν προσηλωθεί σε αυτήν την προσπάθεια. Τα Κέντρα Πρόληψης και οι αντίστοιχες δομές χρειάζονται ενίσχυση και οφείλει η πολιτεία, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης και αναγκαίας μεταρρύθμισης, να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες και να πράξει αναλόγως».