Το πλάνο μας για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας

Για την παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» ως νέα Δημοτική Αρχή της πόλης μας, ο Αθλητισμός παίζει πρωτεύοντα ρόλο κι αυτό όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, με σχέδιο, προτάσεις και όραμα.

Για εμάς ο Αθλητισμός αποτελεί υγεία, αλλά και διέξοδο για τη νεολαία μας, καθώς επίσης και βασική πηγή ανάπτυξης για την περιοχή μας, ένας κορυφαίος τρόπος εξωστρέφειας, προβολής και οικονομικής ευημερίας  για την Πάτρα μας και τους πολίτες της.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μια σειρά προτάσεων που αποτελούν άξονες του προγράμματός μας στον Αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, για εμάς αποτελούν προτεραιότητες:

– Η αναβάθμιση και αξιοποίηση εγκαταστάσεων και σχολικών υποδομών.

– Η προώθηση της δια βίου άσκησης.

– Η διαμόρφωση συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στην άθληση για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, καθώς και της έμμεσης, αντιπροσωπευτικής και ενεργούς συμμετοχής στη διοίκηση των φορέων της άθλησης.

– Η ενίσχυση των πρωταθλημάτων Επαγγελματικών Τάξεων, καθώς και η διεξαγωγή τους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

– Η θέσπιση αυτοτελούς κονδυλίου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

– Η συχνή συνεργασία με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας και με τις Ενώσεις της περιοχής μας και η συνδιοργάνωση σπουδαίων αγώνων.

– Η ετήσια βράβευση από τον Δήμο Πατρέων, σε συνεργασία και με τους πιστοποιημένους από τον ΠΣΑΤ αθλητικούς δημοσιογράφους της περιοχής μας, των κορυφαίων αθλητών, προπονητών και ομάδων της χρονιάς σε μια ειδική εορταστική εκδήλωση.

– Η συνεχής και με διάφορους τρόπους παρότρυνση των ομάδων της πόλης μας να επενδύσουν στις μικρές ηλικίες και στα αναπτυξιακά τους τμήματα.

– Η περαιτέρω αξιοποίηση του Παναχαϊκού όρους για τους φίλους της ορειβασίας, της πεζοπορίας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

– Η αξιοποίηση του υγρού στοιχείου για κάθε μορφής αθλητικά δρώμενα.

– Η διοργάνωση σπουδαίων Πανελληνίων και διεθνών διοργανώσεων.

– Η δημιουργία ενός μεγάλου Αθλητικού Μουσείου, επισκέψιμου σε όλους (σχολεία, ομάδες, τουρίστες, κλπ).

– Η συνεχής ενημέρωση των μαθητών των σχολείων της Πάτρας για θέματα Αθλητισμού.

– Η ετήσια συνάντηση των παραγόντων της περιοχής μας με στόχο την ανταλλαγή εμπεριστατωμένων απόψεων και την κατάθεση προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και σε βάθος 3ετίας.

– Η οικονομική επιχορήγηση, από τον Δήμο,  των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων.

 

Παράλληλα, σαν «Πάτρα Ενωμένη»:

– Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού ανάμεσα στις πιο αδύναμες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, μονογονεϊκές οικογένειες, νέες μητέρες, πολίτες με αναπηρία, μετανάστες, άνεργοι κ.λπ.).

– Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον Αθλητισμό στη γειτονιά.

– Προστατεύουμε και ενδυναμώνουμε την υγεία των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου αστικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος (άλσους, δάσους, βουνού, θάλασσας) με ευαισθητοποίηση για τη προστασία τους και σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

– Επιδιώκουμε τη συμμετοχή σε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον αθλητισμό, με έμφαση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, για τον αθλητισμό στην εκπαίδευση, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τον αθλητισμό για όλους, προκρίνοντας μικρά και χρηστικά αθλητικά κέντρα-προπονητήρια στις γειτονιές.

Συμπερασματικά:

Οι δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του Αθλητισμού αποτελούν μια συστηματική και συνειδητή προσπάθεια προώθησης ενός άλλου τρόπου ζωής και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Ενός τρόπου ζωής, στον οποίον η άθληση αποτελεί μέσο προφύλαξης και θωράκισης της δημόσιας υγείας στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής της τσιμεντούπολης, μέσο κοινωνικοποίησης, μέσο ένταξης του δημότη στα κοινά, στοιχείο υπέρβασης του στείρου ατομικισμού και καλλιέργειας της ευγενούς άμιλλας.

Για εμάς, η δραστηριότητα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Αθλητισμό συνδυάζει την ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών ιδιοτήτων των πολιτών, με την καλλιέργεια και ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών του Αθλητισμού, του φίλαθλου συναγωνιστικού πνεύματος και των ιδανικών του Ολυμπισμού.

Παράλληλα, ο Αθλητισμός αποτελεί το μεγάλο «όπλο» για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας μέσα από σειρά αγώνων, τουρνουά, πρωταθλημάτων, αθλητικών ημερίδων και συνεδρίων.

Όχι, δεν είμαστε μονολιθικοί, ούτε μονοδιάστατοι. Είναι τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ και πραγματικά είναι απορίας άξιον το γιατί μια τόσο σπουδαία πόλη όπως η Πάτρα, με μια τόσο σημαντική αθλητική παράδοση, εξακολουθεί να βλέπει εξαιτίας της μέχρι σήμερα Δημοτικής της Αρχής, τον Αθλητισμό, ως κάτι ξεκομμένο και ασύνδετο με την πρόοδο του τόπου μας.